Så gjorde jag min kudde av filtlappar

kudde1

Idén till den här härliga kudden fick jag när jag såg en liknande designkudde med skinnlappar för något år sedan. Nu har jag gjort en lite gosigare och mer plånboksvänlig variant. Filttyg är tacksamt att jobba med eftersom det inte fransar sig och man kan klippa i det hur man vill. Jag har köpt mitt filttyg i en hobbybutik men borde ju kunna använda några gamla filtplädar spm man har liggandes hemma också. Det som tar tid är att klippa ut alla filtbitar, men man svänger garanterat ihop den här kudden på en helg.

Du behöver:
Kudde 45×45 cm
Filttyg i olika färger
Liten bit kartong
Vitt tyg
Nål och vit tråd

Gör så här:
1. Rita och klipp ut en avlång, lite mandelformad, rundel ur en kartongbit, cirka 4 centimeter lång och 2,5 centimeter bred.
2. Använd kartongbiten som mall och rita flera avlånga rundlar bredvid varandra på filttyget. Klipp ut. Lägg gärna flera bitar filt på varandra när du klipper ut rundlarna så får du flera gjorda på samma gång. Jag använde ungefär 347 rundlar i olika färger.
3. Klipp till två fyrkantiga tygbitar, 47×47 centimeter, av det vita tyget till själva kuddfodralet. Stryk tyget med strykjärn om det behövs.
4. Nåla fast en vågrät rad med 17 filtrundlar längst ner på ett av de vita tygstyckena. Den nedersta delen på filtrundlarna ska vara ungefär en centimeter från kanten.
5. Trä en symaskin med vit tråd och sy med vanlig raksöm över den övre delen av de fastnålade filtrundlarna.
6. Nåla fast nästa rad med 16 filtrundlar lite om lott så att de överlappar den första raden och täcker upp mellan dem (så att raksömmen inte syns). Sy sedan fast den andra raden. Fortsätt på samma sätt i 20 rader tills du kommer upp till den sista och översta raden. Varannan rad 17 och varannan rad 16 rundlar.
7. Nåla fast den sista raden och sy fast rundlarna i överkant med små stygn för hand så att stygnen syns så lite som möjligt.
8. Nu är det dags att sy ihop kuddfodralet. Nåla ihop tygstycket med filtmönstret med det andra vita tygstycket med rätsidan inåt. Sy ihop de fyra sidorna med raksöm en centimeter från kanten men lämna en liten öppning nertill så att du kan stoppa in kudden.
9. Vänd kuddfodralet, peta ut hörnen och stoppa in kudden. När kudden är på plats syr du ihop den lilla öppningen för hand. Klart!

IMG_0065IMG_0066IMG_0081IMG_0086IMG_0087IMG_0091

kudde2

Annonser
Det här inlägget postades i Inredning, Sytt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Så gjorde jag min kudde av filtlappar

  1. Angelica skriver:

    Vilken snygg kudde! Jag fastnade direkt när jag såg den 🙂 Att klippa ut alla rundlar tar säkert en hel del tid men resultatet blir ju kanonfint så väl värt jobbet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s