Klä om retrolampskärmen – så lyckas du med vecken

lampskärm1

Ni som läste Härligt hemma för någon månad sen kanske redan har sett min lampa som jag klädde om skärmarna på. Men här kommer min beskrivning igen – med mina privata bilder. Jag har använt mig av en lite halvglansigt satintyg i två olika pastellfärger till mina skärmar och guldigt kantband på båda skärmarna. Jag tycker att det blev rätt stor skillnad, skärmarna var klädda i plast innan (se bilden nedan).

skärmar-5

Jag började med att klä av skärmen. Jag rev bort gammalt tyg och alla band. Sedan rev jag till en smal tygremsa av en stuvbit, cirka 1 cm bred som jag lindade runt övre och undre öppningen på lampskärmsskelettet. Jag mätte höjd och omkretsen på skärmens bredaste ställe och klippte sedan ut ett lika högt men dubbelt så brett tygstycke. Sedan började jag sy fast tyget upptill. Jag vek ett veck och sydde fast med små enkla stygn i den översta öppningen. Tyget syddes fast i tygremsan som jag lindade fast kring lampskelettet tidigare. Sedan fortsatte jag att göra nya veck allt efter som jag sydde. När den övre delen var fastsydd började jag sy fast den nedre delen på samma sätt som den övre. Jag spännde tyget när jag sydde för att få ett jämt och slätt resultat. För att dölja mina stygn dekorerade jag skärmen med fina band upp- och nertill som jag limmade fast direkt på tyget.

skärmar-3skärmar-4skärmar-2skärmar-1

lampskärm2

Annonser
Det här inlägget postades i I media, Inredning, Sytt och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Klä om retrolampskärmen – så lyckas du med vecken

 1. Lisa Flisa skriver:

  Så snyggt! Jag har själv just avslutat ett lampskärmspyssel, och hade haft nytta av ditt tips om att linda tyg kring skelettet. Nå väl, nu ska jag tänka på det till nästa gång (har ett lampskärmsskelett kvar)!

 2. Therese skriver:

  Så fint det ble.

 3. Alicia skriver:

  Otroligt bra! Så välgjort! Vi hittade en underbar lampa med onyxfot på loppis härom veckan som bara väntar på att få bli av med sin groteska skärm. Det här var exakt vad jag behövde för att våga sätta saxen i!

 4. Ping: 29 Creative DIY Lamp Design Ideas - Decorextra

 5. Monica skriver:

  Hej! Jättefina skärmar! Jag undrar var du fick tag i det halvglansiga pastellfärgade satintyget? Hälsn Monica

 6. Ping: 20 Stunning DIY Lampshades - Decor Woo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s