Min virkade pläd med mormorsrutor är klar!

mormorsrutor-3

Äntligen är min virkade pläd med mormorsrutor klar! Den har varit mitt evighetsprojet i ett par år nu, till och från. Jag har haft låånga pauser när jag inte arbetat med den alls. Som när jag trodde att jag virkat tillräckligt många rutor för att täcka sängen och la ut dem och de bara räckte till halva – då gick luften ur mig lite och jag virkade inte en enda ruta på ett halvår. De senaste månaderna har jag dock virkat varje dag och nu är alla de 437 rutorna hopsydda och klara.

mormorsrutor-5

fm:fast maska
lm: lösmaska
st: stolpe
sm: smygmaska

Så gjorde jag mina rutor:
Garn: Tilda (Svarta fåret)
Virknål: 3,5

Lägg upp 6 lm, sammanfoga till en ring med en sm i den första maskan
Varv 1: 3 lm, 2 st med nedtag i ringen med lm. 3 lm, 3 st, 3 lm, 3 st, 3 lm, 3 st, 3 lm fäst varvet med en sm i varvets första maska.
Varv 2: Byt färg. 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, sammanfoga varvet med en sm i första varvet.
Varv 3: Byt färg. 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm,3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, sammanfoga varvet med en sm i första varvet.
Varv 4: Byt färg till vitt. 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, sammanfoga varvet med en sm i första varvet.
Varv 5: Fortsätt med vitt. 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, 3 st, 1 lm, sammanfoga varvet med en sm i första varvet. Klart!
När jag virkar alla rutorna så sydde jag ihop dem med en platt, nästan osynlig söm. Jag la rutorna med avigsidorna mot varandra och sydde ihop dem i de bakre maskbågarna med det samma vita garn som jag virkat med. Sedan avslutade jag med att virka tre varv med stolpar runt hela arbetet.

mormorsrutor-7

mormorsrutor-1

Pläden täcker en dubbelsäng. Puh! Fattar inte att jag orkade virka alla rutor. Här håller jag pläden dubbelvikt eftersom den släpar i backen om jag håller ut hela. Jag är lite kort…

mormorsrutor-4

mormorsrutor-2
Nej, jag har inte växt en meter på den här bilden – sambon fick hoppa in och agera klädstreck.

Annonser
Det här inlägget postades i Virkat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Min virkade pläd med mormorsrutor är klar!

 1. Lisa Flisa skriver:

  Vad fin – och vilken uthållighet! Det känns som om ett pysselintresse av naturen ofta är förenat med många projekt som aldrig blir avslutade, eller att det åtminstone känns så. Så vips – färdigt! Mormorsrutor är nog det som jag virkat mest i mitt liv. Gjorde en (ful) väst av dem när jag var 15 🙂

 2. Therese skriver:

  Fantastisk! For ett flott sengeteppe og for en jobb 🙂

 3. Elin skriver:

  Wow vilket jätte jobb! Själv har jag en filt i mormorsrutor som jag började med för ca 5 år sedan (den är fortfarande inte fördig) Så jag är mäkta imponerad av din tålmodighet!

  • pysseldrommar skriver:

   Ja, det har varit riktigt tålamodsprövande. Ibland har jag varit riktigt less. Hehe. Jag var tvungen att ta långa pauser på några månader då och så och pyssla med andra projekt. Men det kändes riktigt bra när allt äntligen var färdigt. 🙂

 4. Lena skriver:

  Hej. Underbart vacker pläd du gjort!!! Tänkte mig göra likadan till mitt första kommande barnbarn. 🙂 Fast då mindre så klart o med ett foder i rätt färg. Hur många olika färger har du använt? Har du följt något färgmöster? Tips tack så jag kommer igång! mvh Lena

  • pysseldrommar skriver:

   Hej. Tack så mycket! Jag tror att jag använde mig av nio olika färger + vitt. Mitt mål var att ingen ruta skulle ha samma färgkombination som en annan – och det lyckades jag med. Sedan har jag monterat ihop dem lite efter vad som kändes snyggt just då, hade ingen speciell plan om att rutorna skulle kombineras på något speciellt sätt. Lycka till med din pläd! /Margareta

 5. Louise skriver:

  Hej! Vilken fantastiskt fin pläd du virkat! Jag ligger i startgroparna för ett liknande projekt, ska bara lära mig att virka först. 😉 Jag ska köpa garn, men undrar hur mycket som egentligen behövs. Tänkte höra med dig ifall du kan uppskatta ungefär hur mycket garn som gått åt det vill säga hur stor kostnaden blir för ett överkast? Tack för hjälpen! MVH Louise

  • pysseldrommar skriver:

   Hej Louise! Tack så mycket! Oj, ja hur många nystan har jag använt. Så svårt att säga. Jag har haft min pläd som ett pågående projekt under typ två år och har köpt nystan eftersom. Men jag skulle gissa att det är ganska många. Hehe. Och det har förmodligen kostat en del. Nej, nu måste jag försöka räkna ut det, blev så nyfiken när du frågade. Jag vägde pläden nyss 2604 g väger den. Jag använde garnet ”Tilda” från Svarta fåret, deras nystan väger 50 g, så man kanske skulle kunna säga att jag använt typ 52 nystan (2604/50=52,08). Jag köpte dem för cirka 34 kr styck så slutnotan blev cirka 1768 kr då (52×34=1768). Hjälp! 🙂 dyrt, men så är virkning min hobby/fritidsintresse också. 🙂 Man kan ju ta ett annat billigare garn också… Hoppas att det var till hjälp! Lycka till med ditt projekt! 🙂

 6. Louise skriver:

  Hej, och tack så jättemycket för ditt utförliga svar. Jag hade uppskattat att det skulle kosta runt 1500-2000kr, men jättesnällt att du vägde och kollade! Jag har funderat över alternativt garn som är billigare, men när man lägger ner så mycket tid och energi är det ju tråkigt att spara in på garnet – då är det nog istället bättre att välja det man verkligen vill ha. Återigen, otroligt vacker pläd! Ha det fint! Vänliga hälsningar, Louise

 7. Alicia skriver:

  Woooow. Den är helt helt underbar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s