Gör orientaliska lyktor av glasburkar

ljuslyktor

De samlas ofta på hög hemma i sopsorteringen, gamla syltburkar och rödbetsburkar – eller salsaburkar som blivit kvar efter månadens alla tacomiddagar. Vissa åker med dem till glasinsamlingen – jag gör lyktor av dem. Glasfärgerna och den så kallade relief-färgen (som gör att motivet sticker ut lite) som jag använt hittar du i nästan alla hobbybutiker. Jag har använt mig av elefanttråd när jag gjort upphängningsanordningen och handtagen, men det går lika bra att använda lite tjockare ståltråd. Passa på att göra många på en gång, det riktigt roligt, och de blir fina! Ni som läste förra numret av Aftonbladets inredningsmagasin Härligt hemma har säkert redan läst min beskrivning, ni som inte gjorde det – här är den! (Med mina privata bilder)

Du behöver:
Glasburkar, glasfärg, thinner för glasfärg (att blanda ut färgen med), relief-färg för glas, pensel, elefanttråd/ståltråd, tång.

1. Samla på dig glasburkar i olika former och storlekar. Rengör burkarna och pilla bort alla etiketter. Om klistret från etiketterna är svårt att få bort från glaset så kan du enkelt gnugga bort det med en bomullstuss med lite nagellacksborttagning på. Genialt knep!
2. Blanda glasfärg med en speciell thinner för glasfärg för att få en ljusare och mer lättmålad färg. Pröva dig fram tills du fått den nyans/konsistens du vill ha. Ställ burkarna upp och ner och måla utsidan med färgen. Låt torka. Måla ett fint mönster på burkarna med relief-färgen. Låt sedan allt torka i 24 timmar.
5. Sätt ugnen på 160 grader, ställ in burkarna, och härda i 40 minuter.
6. Nu är det dags att göra en hänganordning. Klipp till en bit ståltråd, böj till en ögla på mitten och vira ändarna runt burkens öppning, under gängorna, snurra ihop ändarna till en ögla på andra sidan öppningen, fäst och klipp bort eventuell överflödig ståltråd. Forma en till bit ståltråd till handtag och vira fast i öglorna.

IMG_1138IMG_1147IMG_1203IMG_1208

ljuslyktor2

Annonser
Det här inlägget postades i Inredning, Målat, Småfix och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s